ENTREPRENEURIAL JOURNEYS

Bright ideas for a better world

Bron: Entrepreneurial journey
Productie: Microphone Media Podcast Agency

In deze aflevering wordt het grotere geheel van groenere en eerlijke leveringsketens uitgelegd door Willemijn Verloop, oprichter van Rubio Impact Ventures.

Hierna volgt een diepgaand gesprek met de entrepreneur van ‘s werelds eerste FairChain koffie: Guido van Staveren van Moyee Coffee. Dit gesprek gaat helemaal over radicale transparantie en vuile leveringsketens, de duistere waarheid achter koffie en hoe dit op te lossen, het slachten van grote dinosaurussen, de puzzel van bedrijfseigendom, en zijn eigen ‘avontuurlijke’ reis. 

  • Emma Kloppert, gastvrouw
  • Willemijn Verloop, expert
  • Guido van Staveren-van Dijk, ondernemer
  • Kilil Mesfin, te gast

“De stem van een miljoen mensen kan de macht van een paar planeet plunderende oligarchen omverwerpen.”

In de podcast ‘Entrepreneurial Journeys’ gaat Emma Kloppert in gesprek met entrepreneurs over hun oplossingen voor sociale- en milieuvraagstukken.

De introductie wordt gehouden door Willemijn Verloop, oprichter van Warchild en Rubio Impact Ventures. Volgens haar is de oorzaak van oneerlijke leveringsketens het gebrek aan True Pricing en ook het gebrek aan bedrijfsverantwoordelijkheid. Daarentegen neemt sociaal ondernemerschap toe!

De oprichter en CEO van Moyee Coffee, Guido van Staveren van Dijk, heeft het over de verborgen wereld achter onze dagelijkse koffie. Hij legt zijn visie uit om radicale transparantie te brengen naar een vuile, oneerlijke koffieketen. Bedrijfseigendom en persoonlijke verantwoordelijkheid zijn essentieel om “planeet plunderende oligarchen” omver te werpen. 

Te gast spreekt Kilil Mesfin vanuit de koffiebranderij in Ethiopië. Met Moyee hoopt hij een fatsoenlijk leven en een leefbaar inkomen te kunnen betalen aan de boeren, om ontbossing tegen te gaan, banen voor vrouwen en de jeugd, en om het exportvolume en waarde van Specialiteit Koffie te verhogen. 

Om een idee te geven van het bedrag dat aan marketing wordt besteed: in het Noorden van onze aarde wordt jaarlijks 800 miljard euro uitgegeven. Maar we hebben wereldwijd slechts 180 miljard nodig om een einde te maken aan armoede. Marketingbudgetten om impact te realiseren is de oplossing! 

De groei van het bedrijf wordt op de achtergrond geplaatst, met meer focus op de structuren en het eigendomsmodel van het bedrijf. Maar koffie verkoopt zichzelf niet, dus heeft het bedrijf het concept ‘crowdspeak’ ingezet, waarbij marketing geld direct in het publiek wordt geïnvesteerd. Het bedrijf wil mensen in staat stellen ambassadeurs te worden, koffie weg te geven, en zo zelf deel uit te maken van de marketingmix. 

Volgens Guido moet impact kwantificeerbaar en verifieerbaar zijn. Zo investeerden de FairChain stichting in blockchain technologie om van storytelling over te stappen tot story-proving. Vanwege de herverdelende focus en ontwerp van de bedrijfsmodellen van Moyee en FairChain, is het belangrijk om op een transparante manier te laten zien waar de waarde precies heen gaat.

De grote hoop is dat de klanten die erom geven, zullen ontdekken dat bedrijven die een kwantificeerbare en controleerbare impact hebben, ook een grotere merkwaarde, een langere ‘customer lifetime value’, en meer loyaliteit hebben. Zo ontgroeien zij de neppers met grote budgetten.

Emma Kloppert zei het prachtig: de waarheid verkoopt! Bedrijven zijn bewust van de noodzaak om de marketing verhalen te verweven met duurzaamheid, maar als consument is het moeilijk om te weten wat te geloven en wat niet.

Bedrijven zoals Moyee moeten bewijzen dat dit soort bedrijfsmodel winstgevend en duurzaam is met een positieve externe impact. Consumenten zijn de doorslaggevende factor van verandering en moeten beter opgeleid worden, om zo bereid te zijn de waarheid te vinden. Ten slotte moet een verandering in de wetgeving ervoor zorgen dat grote bedrijven niet door lobbyen inertie in de toeleveringsketen blijven veroorzaken.

Het laatste kwartaal van dit jaar is toegewijd aan het opstarten van de eerste koffiegemeenschap op de boerderij in Ethiopië. Deze ‘geeky’ operatie staat in het teken van gedecentraliseerde financiering en eigendom. Voor het eerst kunnen consumenten en producenten op de markt samenwerken in plaats van elkaar tegen te werken. 

Op een dag zal Moyee Coffee de dinosaurussen opeten. Moyee zal de wegbereider zijn en dienen om andere bedrijven te inspireren. Every sip counts!

Source: Entrepreneurial journey
Production: Microphone Media Podcast Agency
Date: Oct 13, 2022

more about MOYEE

Tess talks roastery and Nairobi café

Tess gives us a New Year’s update from our roastery in Nairobi, Kenya. Think factory challenges, a new café and personal accomplishments!

MICROLOT - KERUGOYA