TOGETHER WE ARE CLEANING THE ATMOSPHERE
We take out 13x more CO2 than we emit
Komt er een Koffie Apocalyps aan? Niet als het aan Moyee ligt
We staan voor een wereldwijde koffiecrisis, zeggen experts. Koffie wordt duurder, premium arabica schaarser. Allemaal door klimaatverandering. Yes, we know!
De afgelopen tien jaar hebben wij, met jouw hulp, de impactgrenzen steeds verder opgerekt. Nou hou je vast, want met ons bosbehoud- en bosaanplantprogramma konden we een extreme carbon handprint realiseren van 4.941 ton.
Dat wil zeggen, we halen 13x meer CO2 uit de lucht dan we uitstoten, genoeg om 6.831 vluchten Amsterdam-Parijs te compenseren. (Niet dat het verstandig is te vliegen, maar met ieder kopje Moyee koffie dat je drinkt, kun je i.i.g. wel je footprint compenseren.) Hatsikidee, every sip counts.
Met deze mail trappen we onze klimaatmaand af. Want tot mijn schaamte hebben wij nooit echt de tijd genomen om onze indrukwekkende vooruitgang op onze klimaatdoelstellingen – naast Economie (Factories) en Sociaal (Farmers) is Klimaat (Forests) onze derde impactpijler. Foei Guido!
Nu dan, aan de slag. Lezen geblazen.
Extreem fijn als je Moyee blijft aanbevelen bij vrienden en familie zodat wij samen de planeetplunderende koffie-oligarchen verpletteren! En wil je meedoen aan de volgende missie van The Republic of Everyone?
KLIMAAT PROJECTEN

Dramatische toekomst voor koffie voorspeld
Deze maand was het overal in het nieuws, zelfs op primetime tv — de Koffie Apocalyps! Journalisten en experts voorspelden de dramatische instorting van de koffie-industrie. En het zou allemaal door klimaatverandering komen.
Ja, klimaatverandering heeft invloed op koffie, maar de échte oorzaak is anders! We zijn het erover eens dat die Koffie Apocalyps inderdaad komt als wij niets ondernemen. Maar roepen al jaren iets anders: Armoede veroorzaakt ontbossing, en ontbossing veroorzaakt klimaatverandering.
Onze klimaatinterventies richten zich op meer geld voor de boer, want elke klimaatinterventie die zich niet richt op het transformeren van arme boeren naar winstgevende ondernemers, mist zakelijke logica en is daarom niet duurzaam. Met Moyee FairChain Coffee bouwen wij, samen met jou, het bedrijfsmodel van de toekomst.
Lees hieronder hoe we dat doen met ons 1. bosbeschermings- en 2. agroforestry-herbebossingsprogramma in Ethiopië.
1. Forest Protection

Problemen zat, oplossingen ook
Koffie is wereldwijd een grote bron van ontbossing omdat het te weinig oplevert. Ook in Ethiopië zijn miljoenen hectaren bos gekapt voor mais, teff of veeteelt.
Om te laten zien dat koffie juist ook een positieve bijdrage kan leveren aan bosbehoud, hebben wij samen met The Republic of Everyone 224 hectare koffiebos geadopteerd in Ethiopië om daar te experimenteren met schaalvoordelen terwijl de biodiversiteit intact blijft en verhoging van de arbeidsproductiviteit leidt tot een leefbaar loon voor iedereen.
De farm is compleet gedigitaliseerd zodat alle interventies kwantificeerbaar en verifieerbaar zijn te volgen.
Ieder jaar halen wij met de Mizan farm 899 ton CO2 uit de lucht. Daar kun je 107.880.000 keer je smartphone mee opladen, of 2.247.500 kilometer touren met je oldtimer.


Verhogen arbeidsproductiviteit als basis voor hogere lonen
Miljoenen koffieboeren leven onder de armoedegrens. Natuurlijk omdat de koffiehandel de centjes die zij verdient, weigert te delen met de boeren, maar ook omdat de productiekosten te hoog zijn en de arbeidsproductiviteit te laag.
Momenteel wordt het onkruid tussen de koffiebomen handmatig gemaaid. Naast het zware karakter van dit werk, is de productiviteit te laag om een leefbaar loon te genereren. De introductie van bosmaaiers en handtractoren zal de productiviteit verdrievoudigen.
Terwijl we wachten op sterk genoeg op zonne-energie werkende apparatuur, hebben we massaal Jatropha-planten geplant. De zaden zijn bijna direct geschikt om traditionele fossiele brandstoffen te vervangen. Jatropha komt veel voor in Oost-Afrika en wordt vaak gebruikt als grensmarkering of haag. We hebben een programma geïmplementeerd om Jatropha-oliezaden te kopen van onze buitenkwekers en nabijgelegen dorpelingen om hun leefbaar inkomen verder te verhogen en onze activiteiten carbon positive te houden!


Vervangen van traditionele African drying beds door Colombian drying beds
Het is moeilijk voor te stellen, maar te veel regen is net zo problematisch als droogte. Mizan was altijd al de watertoren van Ethiopië, maar de door klimaatverandering verhevigde regenval zorgt ervoor dat de bloesems van de koffieplanten vallen, wat leidt tot een lagere productiviteit. En de traditionele manier om koffie te drogen met behulp van Afrikaanse droogbedden vereist dat de koffie tijdens de regen constant wordt afgedekt. Uiterst onproductief!
Het kostte een jaar om hen te overtuigen, maar het team bouwde uiteindelijk haar eerste “solar drying chamber” die de droogcapaciteit per m² verdubbelt door gebruik te maken van 2 gelaagde bedden, de droogtijd met 33% verkort, de productiviteit per werknemer radicaal verbetert en zorgt voor een consistente kwaliteit waaraan jij als Moyee-drinker gewend bent.
De kas is getest op maïs en zal in de oogstperiode voor koffie worden gebruikt, met de ambitie om er volgend jaar nog 10 te bouwen, ook op onze Limu Wet Mill-locaties.
2. Agroforestry Reforestation


Minder koffie is beter voor de boer.
De agroforestry blueprint die is gerealiseerd op het stuk ontboste terrein is tevens de plek waar de kennisoverdracht wordt georganiseerd naar honderden koffieboeren. Er zijn meerdere trainingen gegeven en ook ons bekende treeplant-programma is aangepast om te helpen bij de transitie naar een minder koffieafhankelijk model dat het inkomen verdubbelt, de productiviteit verhoogt, productiekosten verlaagt, kinderarbeid elimineert en inkomensafhankelijkheid van één gewas verwijdert. Naast koffieplanten levert ons outgrowers treeplant-programma nu ook mango, avocado, vanille, peper en andere gewassen.
Inmiddels zijn er 108.784 planten gepland waarmee wij 3.916 ton CO2 uit de lucht opslurpen. Meine gute, daar moeten 35.244 zonnepanelen een jaar lang stroom voor opwekken. Ongelofelijk dat er nog steeds Tesla-rijders zijn en Musk-aanbidders die liever de vlucht naar Mars willen financieren dan het schoonmaken van moeder aarde.
Jij niet toch? Doe mee aan onze volgende missie. Rendement op vermogen ÉN een schone planeet!




We kunnen het niet laten te blijven herhalen dat Moyee niet begonnen is om koffie te verkopen, maar om de koffieketen radicaal anders te organiseren. Systeemverandering zeg maar.
In het afgelopen decennium hebben we ons holistische FairChain-impactmodel in de koffie-industrie tot in de perfectie ontwikkeld. We waarschuwden de Big Coffee-dinosaurussen om te stoppen met hun planeetplunderende activiteiten en ons regeneratieve impactmodel over te nemen. Adapt or die!
Maar zoals wij al hadden verwacht, luisterden ze niet. Dus nu is het tijd om onze FairChain-meteoor op hun bolletjes te laten vallen en ze uit te roeien.
Terwijl wij ons voorbereiden om onze Keniaanse activiteiten onder The Republic te brengen en op te schalen voor verdubbeling komend jaar, deel jij dan vast de aanmeldpagina met je vrienden en familie om hen uit te nodigen voor onze epische, winstgevende en krankzinnig impactvolle volgende missie.
more about MOYEE

Digitalization: Using data to pay farmers and protect forests!
Abel Ketema, Digitalization and Data Manager at FairChain, provides an update on the latest coffee harvest, the progress of digitalization, and the future of coffee farming in Ethiopia.

Biocompost: Boosting farmers’ incomes while cutting CO₂
Sander gives us some insider information about the biocompost project. That means: more sustainability, better soil health and less CO2!

Tess talks roastery and Nairobi café
Tess gives us a New Year’s update from our roastery in Nairobi, Kenya. Think factory challenges, a new café and personal accomplishments!