FAIRCHAIN KOFFIE
EEN EERLIJKE koffie KETEN, 100% TRANSPARANT
Gezien in:




en vele anderen!
WAT IS DE UITDAGING?
Negentig procent van de totale koffiewaarde in de wereld verdwijnt in de zakken van een handjevol grote multinationals: Big Coffee, noemen wij ze. Dat zijn de grote merken die we allemaal wel kennen. En de boeren zelf? Die blijven achter met slechts tien procent. Zonder enige ruimte voor ontwikkeling of winst. Dat kan anders. Daarom krijgen onze boeren vijftig procent. Dan maken we mogelijk omdat we branden en verpakken in het land van herkomst. Zo verdelen we de koffieketen gelijkwaardig, wel zo eerlijk!




“HET IS TIJD OM LANDEN ALS ETHIOPIË ALS GELIJKWAARDIGE PARTNERS TE BEHANDELEN, HET IS TEN SLOTTE HUN KOFFIE!”
Guido van Staveren van Dijk, founder of Moyee Coffee
BEDRIJVEN
Door koffie te branden in de landen van oorsprong, helpt Moyee de koffiebrandende landen hun terechte gelijkwaardige positie in de wereldwijde koffieketen in te nemen. Het koffiebranden in de oorspronglanden dekoloniseert de aanvoerketen, levert waardevolle banen op, geeft de jeugd een trotse toekomst die onafhankelijk van ontwikkelingshulp is en brengt de nodige buitenlandse valuta binnen. Ons FairChain model laat 50% in de landen achter in plaats van het industriegemiddelde van 10% van de totaalwaarde.
Er eerste branderij zijn we gestart in Ethiopië, daarna hebben zijn de uitgebreid naar Kenia en hebben nu ook samenwerkingen in Colombia.


Branderij in Kenia FSCC certified
We begonnen eerst met roosteren in een klein huis in Addis Ababa, Ethiopië. Vandaag de dag is Moyee Roasting Ethiopia, de entiteit die we hebben opgericht, uitgegroeid tot een faciliteit van 15.000m²! En nu heeft onze branderij in Kenia de strengste certificering behaald en heeft het de productie van Ethiopië overtroffen.

Value adding exports
Samenwerking met EOSTA om te investeren in avocado intercropping, verzameling en export van producten met toegevoegde waarde.

Tweede wet mill gebouwd
De tweede ‘wet mill’ is geopend in Limu om het programma voor kleine boeren op te schalen naar 568 boeren. Bij de wet mill wordt de koffie verwerkt van rode bes naar groene boon.

Tweede branderij in Kenia
De tweede branderij is opgezet. Volledig in eigendom van Moyee om volledige focus te garanderen op de impact van de gehele waardeketen.

De eerste wereldwijde implementatie van blockchain-boerenportefeuilles.
Als eerste implementeren we blockchain-boerenportefeuilles. Dit is het begin van radicale transparantie over inkomsten en herkomst, en maakt tokenized-premies en betalingen voor landbouwinvoer en diensten mogelijk.

De eerste RFA-certificering voor niet-georganiseerde kleine boeren.
Ons harde werk en training werden beloond door Rainforest Alliance. Dit was de eerste keer dat een groep niet-georganiseerde individuele boeren in Ethiopië RFA-gecertificeerd was. Hoewel we op zichzelf niet geloven in certificering, helpt het onze boeren om te verkopen aan klanten die dat wel doen.

Eerste wet mill gebouwd
Investeren in een wasstation werd een onderdeel van onze roadmap naar een leefbaar inkomen. Het wassen van koffiebessen verbetert de kwaliteit van de koffie en daarmee het inkomen van de boeren. Het wasstation biedt waarde toevoegende banen aan een team van 8 vaste medewerkers en 64 seizoenswerkers, waarvan velen vrouwen zijn die nooit eerder een inkomen hadden. Het legde de basis voor ons programma voor vrouwelijke empowerment.

Als eerste wereldwijd hebben we boerenbetalingen op de blockchain gezet.
Moyee gaat verder dan verhalen vertellen naar verhalen bewijzen. Daarom hebben we onze betalingen aan boeren op de blockchain gezet. Gemakkelijk te controleren en het startpunt van vele experimenten met leefbaar inkomen die nog zullen komen – bekijk de laatste oogst op circularreport.fairchain.org

De eerste branderij is opgezet in Ethiopië
De eerste ISO-gecertificeerde branderij in Ethiopië is opgezet. Het FairChain-impactmodel begint met investeren in waarde toevoegende activiteiten. We streven naar meer ontwikkeling en minder hulp.

BOEREN
Winstgevende koffieplantages die boeren levensonderhoudende inkomsten opleveren. Miljoenen koffieboeren leven echter onder de armoedegrens. Alleen al in Ethiopië zijn er 900.000 boeren die voor hun bestaan vechten. En dat terwijl een handjevol koffie-oligarchen gigantische winsten maken. Een levensonderhoudend inkomen moet niet het resultaat zijn van een goedbedoeld impact programma, maar is een mensenrecht, dus heeft Moyee gepionierd met meerdere interventies en heeft een levensonderhoudend salaris centraal gesteld in haar bedrijfsmodel.

Female powered Microlot
Lancering van de eerste 100% door vrouwen geproduceerde Microlot, gebrand in Oeganda.

We sluiten onze ogen niet voor kinderarbeid.
De eerste studie naar kinderarbeid is uitgevoerd en er zijn door de gemeenschap geleide brainstormsessies georganiseerd om de redenen voor kinderarbeid te identificeren en oplossingen te vinden. Lees hier de blog.
We zijn bezig met de afronding van een interventieprogramma van 360k.

12.000 boeren opgenomen in het leefbaar inkomen programma.
Gestart met het digitaliseren van de eerste 12.000 boeren in Mizan samen met de Bench Maij Coop, testen van het leefbaar inkomen en koolstofberekeningstool ontwikkeld in Kenia en Oeganda.

Mount Elgon
Gestart met het verbinden van Mount Elgon boeren aan onze Keniaanse branderij.

Living Income Reference Price
De extreme moeilijke situaties door COVID en oorlog in Ethiopië maakten het lastig voor de boeren om de plek te komen om hun rode koffie bessen te verwerken. Voor degenen die kwamen, hebben we de koffieprijs verhoogd van 42 naar 63 cent per kilo kers (ongeveer 4,8 euro per kilo gebrand) en besloten om dit zo te houden, aangezien het bewezen heeft de referentieprijs voor een leefbaar inkomen te zijn waarnaar we op zoek waren.

Financiële training om deel te nemen aan de eerste op blockchain gebaseerde microkrediet.
Financiële training voor 100 boeren om deel te nemen aan de eerste door blockchain aangedreven microkrediet aangeboden door koffiedrinkers. Deze leningen koppelen aan bepaalde afname maakt ze vrijwel risicovrij. Huidige microfinancieringsoplossingen werken met rentepercentages van meer dan 25%, ons doel is maximaal 5%, wat enorme kansen creëert voor boeren om bankabel te worden en te investeren in hun boerderijen.

Studie uitgevoerd naar vrouwelijke empowerment door digitalisering.
Eerste studie over hoe jonge vrouwen te bereiken via digitalisering. Lees hier het rapport.
In hetzelfde jaar hebben we geholpen bij het opzetten van een Comité voor Vrouwelijke Empowerment, wat leidde tot 1/3 vrouwelijke deelname aan het succesvolle programma voor financiële empowerment, waarbij bijna 400 boeren werden gebankierd.

425 boeren krijgen training in organische compostering
Deze veldtraining was gericht op de implementatie en productie van compost om de kwaliteit en opbrengst van koffie te verhogen en het gebruik van chemische meststoffen, zoals gezien in bijvoorbeeld Brazilië en Kenia, te voorkomen. De training toonde de productie, het gebruik en de voordelen van compost. Het waarborgt de standaard biologische koffieproductie.

Renovatie- en verjongingstraining voor 425 boeren
In het Limmu-gebied moeten veel boeren omgaan met oude, slecht beheerde bomen. Dit resulteert in lagere productie en dalende inkomsten. Onze training keerde deze trend om en effende de weg voor onze volgende interventie voor leefbaar inkomen. We ontdekten dat investeren in nieuwe bomen het inkomen van boeren kon verdubbelen. Onze revolutie van 1 miljoen bomen was geboren.

331 boeren krijgen training in opbrengst en kwaliteit
Wij waren de eersten die Specialty Coffee-kwaliteit kregen van boeren die voorheen commerciële koffie van armoedige kwaliteit leverden. Wij brengen koffiekwaliteit van de 3e golf en directe handel naar de onderkant van de piramide. Wij noemen dit 4e golf koffie.

Eerste leefbaar inkomen studie uitgevoerd in Ethiopië
Wij waren de eersten die een benchmarkstudie naar leefbaar inkomen in Ethiopië uitvoerden. Zonder dit is elke bewering over leefbaar inkomen slechts een verhaal. Kleine boeren onderaan de piramide naar een leefbaar inkomen brengen is geen eenvoudige oplossing en vereist een gedetailleerde veranderingstheorie.

Eerste 80 boeren in ons FairChain Farming programma
Eerste 80 boeren in ons FairChain landbouwprogramma met als doel de armste kleine boeren een leefbaar inkomen te laten verdienen. Leefbaar inkomen is een mensenrecht dat centraal zou moeten staan in elk bedrijfsmodel van koffiebedrijven.
BOSSEN
Armoede veroorzaakt ontbossing. Moyee keert die trend om door het planten van koffieplanten en geeft ze terug aan de boeren om koffie te kunnen verbouwen in een milieu met veel biodiversiteit. Dit beschermt niet alleen de bossen, maar helpt de boeren naar een leefbaar inkomen.


Waking up last mile
Met zoveel focus op onze boeren, hebben we vaak duurzaamheids programma’s dichter bij huis in Amsterdam verwaarloosd. Maar vorig jaar zijn we begonnen met een ambitieus initiatief voor circulariteit op de laatste mijl, met herbruikbare koffiemokken, composteerbare bekers, een koffieafval upcycling service en recyclebare tassen. We waren laat, maar we werken hard om het goed te maken.

Verspilling omzetten in waarde, circulariteit brengen naar koffieboeren.
Investering in extractietechnologie om afvalstromen om te zetten in waarde, waardoor aanzienlijk potentieel voor inkomsten voor boeren ontstaat.
Veel interesse in circulariteit richt zich op initiatieven dicht bij huis. Moyee neemt deel aan veel van die initiatieven, maar onze focus ligt op het omzetten van afvalstromen in waarde op het niveau van de boer. Zero Poverty, Zero Carbon, Zero Waste.

Biologische meststof
Geïnvesteerd in de productie van biologische meststoffen om chemicaliën te vervangen en de koolstofvoetafdruk te verlagen.

270 hectare koffiebos geadopteerd
270 hectare koffiebos aangenomen in Mizan om te experimenteren met agroforestry die de behoefte aan schaal combineert, om winstgevende landbouw te bereiken, met biodiversiteit om te worden aangenomen door 30.000 boeren in die regio.

Start 1 Million Tree Revolution
Als eerste hebben we een op blockchain gebaseerd programma voor het planten van koffiebomen geïmplementeerd, waarmee Moyee-klanten waarde rechtstreeks naar onze boeren kunnen overdragen. Dit revolutioneert de conventionele consument-producentrelatie en is een cruciale stap naar een ECHT leefbaar inkomen, aangezien elke boom 10 keer extra inkomen genereert voor de boeren. Bovendien maakt ons unieke ‘insetting’-programma Moyee-koffie koolstofpositief.

425 boeren krijgen training in organische compost.
Deze veldtraining richtte zich op de implementatie en productie van compost om de kwaliteit en opbrengst van koffie te verhogen en het gebruik van chemische meststoffen zoals te zien in bijvoorbeeld Brazilië en Kenia te voorkomen. De training toonde de productie, het gebruik en de voordelen van compost. Het waarborgt de van nature biologische koffieproductie.
BEKIJK ONS IMPACT-REPORT
Benieuwd naar de impact die we maken? Check ons impact-rapport!
ONTMOET ONZE BOERENCOLLEGA'S
Deze kaart laat zien welke boeren je helpt met elk kopje Moyee Coffee. We ondersteunen deze boeren al jaren bij het bereiken van een leefbaar inkomen.
Zoom in op de kaart hieronder om de impact per boer te zien.
Hoe doen we het?
Het branden en verpakken vindt plaats in Ethiopië en Kenia, wij verkopen de koffie en de waarde wordt netjes gedeeld. Een eerlijke relatie tussen producenten en consumenten. Deze eenvoudige verschuiving in de koffieketen verbetert het leven van miljoenen mensen op een radicale en positieve manier.
Maar!! We branden niet alles in land van herkomst. Waarom?
– We werken vanuit de markt en pas als een smaak voldoende volume heeft kunnen wij het verplaatsen. Zo maakten wij een enorme sprong door onze in Nederland ontwikkelde Triple naar Kenia te verplaatsen.
– We hebben de kortste keten. Tussen de boer en beker zitten alleen wij. Maar ja een container kan wel eens wat langer onderweg zijn of vaststaan. Dan branden wij in Nederland om te zorgen dat iedereen wel kan blijven genieten van onze radicaal lekkere koffie.
In ons oorspronkelijk plan dachten we maximaal 70% in land van herkomst te kunnen branden, maar afgelopen jaar eindigden wij op 84% Yesss!
Op de verpakking staat roast and packed in country of Origin. Dat is dus voor een klein % niet geheel juist, maar we weten niet hoe we het anders moeten doen zonder allerlei extra gedoe met meerdere soorten labels. En omdat we 100% transparant zijn en ook in ons impact report en op de website het FairChain % vermelden denken wij dat jullie dat wel oké vinden. If not let us know!
impact updates

Digitalization: Using data to pay farmers and protect forests!
Abel Ketema, Digitalization and Data Manager at FairChain, provides an update on the latest coffee harvest, the progress of digitalization, and the future of coffee farming in Ethiopia.

Biocompost: Boosting farmers’ incomes while cutting CO₂
Sander gives us some insider information about the biocompost project. That means: more sustainability, better soil health and less CO2!

Tess talks roastery and Nairobi café
Tess gives us a New Year’s update from our roastery in Nairobi, Kenya. Think factory challenges, a new café and personal accomplishments!